Δείκτης μάζας σώματος
Ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του. Εάν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός του ποσοστού λίπους από άλλες μεθόδους τότε χρησιμοποιείται ο ΔΜΣ σαν δείκτης της σωματικής του σώματος.
Παγκοσμίως έχει γίνει αποδεκτή η εξής κατηγοριοποίηση:
- Λιποβαρής < 18,5
- Κανονικός 18,5 – 24,9
- Υπέρβαρος 25 – 29,9
- Παχύσαρκος Ι βαθμού 30-34.9
- Παχύσαρκος ΙΙ βαθμού 35 με 39.9
- Παχύσαρκος ΙΙΙ βαθμού > 40
Εξαρτάται πάρα πολύ από το φύλο, την ηλικία και το σωματότυπο του ατόμου. Άτομα που αθλούνται ή έχουν γενικά αρκετούς μυς έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος. Άτομα που λόγω ηλικίας ή παθήσεων έχουν χάσει μυϊκή μάζα θα έχουν μικρότερο ΔΜΣ χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν λιγότερο λίπος.
Αναλογία μέσης γοφών (WHR)
Η αναλογία γοφών μέσης έχει συσχετιστεί άμεσα με καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους. Αφού μετρηθεί η περίμετρος της μέσης και των γοφών το WHR υπολογίζεται διαιρώντας την περίμετρο της μέσης με αυτής των γοφών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουμε την εικόνα ποιες τιμές είναι στα αποδεκτά επίπεδα.
Λιπομέτρηση
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τεστ για την αξιολόγηση της σωματικής σύστασης και τον καθορισμό μεταβολών τα οποία διαφέρουν σε ακρίβεια, εξοπλισμό και κόστος. Στo ERGOSCAN χρησιμοποιούμαι κυρίως την μέθοδο των δερματοπτυχών λόγω της ακρίβειας του.
Δερματοπτυχομέτρηση
Η μέθοδος αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη για τον καθορισμό του σωματικού λίπους. Ιδιαίτερα αξιόπιστη και μη χρονοβόρα. Τα συνήθη σημεία μέτρησης είναι στήθος, μασχάλη, υποπλάτιος, τρικέφαλος, υπερλαγώνιος, κοιλιά, μηρός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουμε την εικόνα ποιες τιμές είναι στα αποδεκτά επίπεδα.
Υπολογισμός της Μυϊκής Μάζας
Παρακάτω παρουσιάζεται μια μέθοδος υπολογισμού της ανθρώπινης μυϊκής μαζας χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανθρωπομετρήσεις (περιμέτρους και δερματοπτυχές). Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες που στοχεύουν στη μυϊκή ανάπτυξη και ακολουθούν εκγύμναση με επιβαρύνσεις (bodybuilders)
Βαγγέλης Ρουσόπουλος
Εργοφυσιολογος — Phd Sports Excercise and ScienceΜετρά πάνω απο 20 χρόνια στον χώρο της εργοφυσιολογίας και της εργομετρίας.